Wat is het..
Even voor de volledigheid, de acrylvezel wordt ook wel polyacryl of polyacrylonitril genoemd, simpelweg acryl.
Het garen is een synthetisch garen, oftewel het wordt in een fabriek gemaakt net zoals bijvoorbeeld nylon of fleece. Het is geen natuurproduct zoals katoen of wol dat wel is. Om even heel ingewikkeld te doen, het wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Juist ja, daar heb je wat aan. Maar het komt er op neer, het is een plastic. Dat klinkt niet heel fijn, maar veel kleding wordt gemaakt van plastic. Door verschillende stoffen en bewerking krijg je toch echt prettige stoffen. Zo worden veel sportshirtjes van bekende merken gemaakt van plastic.
Er is tegenwoordig veel te doen om plastic. Het is slecht voor het milieu. Er komen microvezels vrij tijdens het wassen en die komen terecht in het milieu, met alle gevolgen van dien. Veel soorten plastic is niet of heel slecht afbreekbaar.
Helaas blijken veel natuurproducten ook niet al te best te zijn voor het milieu. Zo is katoen een van de meest vervuilende landbouwproducten van de wereld. Ik denk dat het belangrijk is met zijn alle zorgvuldig moeten omgaan met alle spullen die we gebruiken. Recyclen. 2e hands kleding en spullen is vaak zo gek nog niet. Je afval scheiden en proberen je afval te beperken.
Wat zijn de eigenschappen, de voor- en nadelen.
Er zijn heel veel positieve eigenschappen aan acryl.
Het is een sterke en hele zachte vezel die op wol lijkt, maar veel goedkoper is, het wordt ook vaak toegevoegd aan wol om het zachter te maken.
Wie kent die kriebelende zelfgebreide truien van vroeger niet, vreselijk! Het grote voordeel van acryl is dat het niet kriebelt, kom maar op met die leuke truien!
Acryl houdt heel goed warmte vast, beter dan wol. Hierdoor kan het wel wat broeierig worden en je kan snel luchtjes ruiken.
Het smelt als het vlam vat.
Het krimpt niet, is makkelijk wasbaar, maar kan niet te heet gewassen worden, niet in de droger en niet in de felle zon laten drogen. Gelukkig is het wel snel droog omdat het slecht vocht vasthoudt. Het stoot het juist af.
Acryl slijt sneller dan andere synthetische stoffen, maar minder dan wol en ongeveer even snel als katoen. Uiteraard heb je verschillende kwaliteiten die bepalend zijn voor de levensduur.
Het is licht, als je bijvoorbeeld een deken maakt van katoengaren wordt hij behoorlijk zwaar terwijl een deken van acryl veel lichter is.
Het is heel kleurvast en goed bestand tegen licht, de kleuren zullen niet snel vervagen. Het is verkrijgbaar in heel veel mooie kleuren.
Bacteriën en schimmels hebben geen kans bij acryl.
Voor mensen met een allergie voor wol is acryl een uitkomst. Toch zijn er wel mensen die reageren op de acrylvezel. De samenstelling kan verschillen dus een paar soorten uitproberen kan helpen.
Waar kan je het voor gebruiken.
Het is zeer geschikt voor het maken van:
Woondekens, omdat acrylgaren niet zwaar is en toch lekker warm. Voor al die koude avonden in de winter. Bovendien heb je er veel garen voor nodig, dan is het wel fijn als het ook betaalbaar is.
Mensen vragen zich vaak af of acrylgaren wel geschikt is voor het maken van babydekentjes.
Het antwoord is ja. Het belangrijkste is dat je het bedje strak en kort opmaakt en doe er een lakentje onder, dan vergroot je de ventilatie en vochtopname.
Het maken van knuffels, omdat het zacht en sterk is en beschikbaar in heel veel kleuren.
Kleding, al is het minder geschikt voor mensen die veel transpireren. Maar een leuke muts kan je er ook prima mee maken, heel fijn dat het niet kriebelt. Het draagcomfort is hoog. Een trui wordt niet zwaar. Eigenlijk is het een heel veelzijdig garen.
Kortom het heeft een hoop voordelen, ook wat nadelen. Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Zelf verkoop ik acrylgaren van het merk Populair. Heel fijn garen om mee te werken, beschikbaar in 47 mooie kleuren en vooral heel betaalbaar. De prijs/kwaliteit verhouding is echt top! Neem gelijk even een kijkje: https://www.wol4you.nl/webshop/garen/acrylgaren/
© 2024 www.wol4you.nl - Powered by Shoppagina.nl
2 Reacties